Fehéroroszország emberi jogi rekordja aggályokat vet fel 2019 európai játékkal kapcsolatban

A sportszervezetek, a nem kormányzati szervezetek és a szakszervezetek koalíciója aggodalmát fejezte ki a miniszteri 2019-es európai játékok miatt, mivel Fehéroroszország emberi jogi helyzetének köszönhető, és felszólította az európai olimpiai bizottságokat, hogy „azonnali hatállyal” beszéljenek.

Az EOC elnökének, Janez Kocijancicnek küldött levélben a Sport és Jogok Szövetsége figyelmeztette, hogy Fehéroroszország nem tartotta be a tiltakozáshoz, a sajtószabadsághoz és a munkavállalói jogokhoz fűződő alapvető normákat – és emlékeztette, hogy ez ellentétes a Olimpiai charta, amely az „emberi méltóság… és az egyetemes alapelvek” tiszteletben tartására szólít fel.

A levél arra is felhívta a figyelmet, hogy független külső monitorokat kapjanak az emberi jogok megsértéséről, a munkaügyi normák megsértéséről és az incidensekről a játékokkal kapcsolatos korrupcióról, és sürgette az EOC-t, hogy a lehető leggyorsabban foglalkozzon aggályaival. „A nemzetközi sport irányítása és felelőssége példátlan fogadási bónuszt globális figyelmet kap, és továbbra is fennáll a sürgős cselekvés nemzetközi igénye” – tette hozzá.

Sylvia Schenk, a Transparency International Németország, azt mondta, hogy az EOC-ok kudarcot vallottak. „az emberi jogok, a média szabadsága, a munkaügyi normák, a gyermekjogok és a korrupció elleni küzdelem” címmel nem áll fenn.

Az elmúlt évben az Azerbajdzsán első európai játékai az ország emberi jogaira vonatkoztak. feljegyezzék, hogy a Guardian számos más médiával és aktivistával együtt nem léphetett be az országba az esemény fedezésére.Az emberi jogi aktivistákat, az ügyvédeket és az újságírókat is zaklatták, letartóztatták és börtönbe helyezték a játékok előkészítésekor. A brit olimpiai egyesület 160 sportoló csapatot küldött Bakuból, a megnyitó ünnepségen Nicola Adams kétszoros online fogadóirodák olimpiai aranyérmes.

„Az emberi jogok elkövetése után, amely az Azerbajdzsán házigazdája volt, 2015-ben Baku Játékok, az európai olimpiai bizottságoknak biztosítékokat kell hozniuk annak biztosítására, hogy a minszki játékok ne játsszák vissza az olyan jogsértéseket, amelyek oly sok olyan új sportági eseményt jellemeztek, ”mondta Minky Worden, az Human Rights Watch.

Rate this post